In še posebni računalniški nasveti (!)

Kotiček nima neposredne povezave z mojim delom, toda je pomemben. Pripravil sem vam seznam mojih najljubših programov brez katerih bi moje delo bilo močno oteženo. In verjemite priporočilom, kajti z računalniki delam že od leta 1989.
Sicer iger z računalnikom že skorajda več ne igram, tudi šaha, ki ga verjetno za amatersko raven dobro igram, nimam časa igrati z računalnikom. Brez računalnikov bi danes šah bil popolnoma drugačen. Z računalniškimi programi je moč v šahovski teoriji in praksi zelo hitro napredovati. Šah pa omenjam predvsem zato, ker je ta igra ena najboljših primerov, kjer pride šahovska teorija do izraza v življenju. Dogodki in način razmišljanja za šahovnico imajo veliko skupnega z vsakdanjim življenjem. Poslednje raziskave kažejo, da je med starejšimi, ki redno igrajo šah, za 20 odstotkov manj Alzheimerjeve bolezni.
Posebno v dobi številnih računalniških virusov (+ explorer helper programs, activex etc.) opozarjam na nujo dobrega antivirusnega programa. Statistike govorijo, da tri četrt računalnikov v svetu nima antivirusnega programa. Priključiti se na internet brez zaščite je kot da bi prečkali bazen s krokodili in upali, da vas ne bodo pohrustali.
 
 
Po večini so našteti programi freeware, toda tudi shareware so poceni. Za moje potrebe boljših programov nisem našel, celo dragi programi so se pokazali slabši od naštetih. Denimo Norton, ki je delal pravo zmešnjavo po celotnem sistemu. Da bi se znebil vseh njegovih ostankov, ki so mi preprečevali delovanje in instalacijo drugih programov, sem moral večkrat naložiti celoten sistem znova. To je bilo sicer še v dobi Win 98. Zato, ne me držati popolnoma za besedo, ker od leta 2000 tega programa ne uporabljam več, mogoče so se od takrat popravili. Verjetno se bliža konec podobnim paketom. Win 98 je bil preslab, da bi deloval dobro brez teh paketov. Win XP takih potreb nima več. Toda kljub temu trdim, da je Win XP še vedno na ravni kot nekoč Ford T na začetku razvoja avtomobilske industrije, Win 98 pa je nekako na ravni avtomobilske industrije konec 19. stoletja. Le zamislite si kako se počutijo tisti, ki o računalnikih ne vedo nič ali pa zelo malo, pa vendarle jih morajo vsak dan uporabljati.
 
Če me vprašate kateri je najpomembnejši program, je to vsekakor antivirus. Obstaja veliko dobrih, ki se dobijo tako za plačilo kot zastonj. Med slednjimi pa je verjetno avast! antivirus eden najboljših. Verjemite, sem preizkusil vse znane antivirusne programe v zadnjih letih. Avast! ima to značilnost, da ga naložite, malo se naučite kako ga nastaviti, nato pa pozabite nanj. Če pa si inštalirate še program, ki pregleduje emaile kar na samem serverju, pa ste lahko prepričani, da virusa več ne boste dobili na vaš računalnik. Za to je sicer potrebno delovanje programov malo bolje poznati. Toda vsi smo bili nekoč začetniki.
 
Virusi s tehnološkega stališča danes ne bi smeli biti več problem. Večina antivirusnih programov jih hitro odkrije in uniči. Problem je veliko število računalnikov brez prave zaščite. Večja težava pa je z nezaželeni emaili ali spam. Težava je v tem, da še ni tehnologije, ki bi učinkovito ločila zaželenega od nezaželenega emaila. Prav tako ponudniki email naslovov niso storili dovolj, da se ta kuga iztrebi. Že to, da je moč odpreti anonimen račun, je poziv neprilagojenim v kriminalno obnašanje.
 
In še zadnji nasvet: če boste vse prepustili drugemu, prijatelju ali plačanemu servisu, boste kaj kmalu računalnike začrteli. Potrebno je napredovati, naučiti se programov in vsaj osnovnega vzdrževanja celotnega sistema. Do tega zaključka sem prišel z lastno prakso, kajti tako sebi, sorodnikom  in prijateljem sem nastavil že veliko sistemov. Tisti, ki se ne zanimajo za to kako delujejo računalniki, me za vsako malenkost klicarijo. To pa pomeni frustracije na obeh straneh. Vzame voljo za delo z računalniki, jaz pa na pol v šali in napol zares opozarjam, da bom pričel svoje usluge zaračunavati, če se ne bodo tudi sami naučili vsaj snov. Drugi so napredovali in me vedno redkeje potrebovali.
Če se naučite vsak dan kaj novega, je to pravo zadovoljstvo, kajti kmalu boste opazili, da postajate pravi mali strokovnjak. Sploh pa vsem, ki so na trgu dela, toplo priporočam dobro poznavanje računalnikov in programov. Namreč delodajalci dajejo prednost tistim, ki moderno tehnologijo dobro obvladajo. Danes v svetu dela že več ni moč napredovati s slabim  poznavanjem računalništva, ki ima podobne posledice kot biti brez avtomobilskega izpita.
 
Internet:
 • Maxton - priporočam ga vsakemu, ki uporablja Internet Explorer kot osnovni "brkljalnik" (kako grdo zveni ta beseda, jaz bom še vedno uporabljal besedo browser). Sicer je še poln "hroščev", zato bodo nekateri raje uporabljali Avant browser, ki pa ni tako "komot" kot prvi.
 • avast! antivirus
 • Sygate® Security Agent and Personal Firewall
 • Lavasoft Ad-Aware
 • Mailwasher Pro
 • TICK
 • TimeUp
 • HandsDown
 • Page1
 • FlashGet
 • xp-AntiSpy
 • Spybot - Search & Destroy

 

Utilities:
 • Poleg seveda ostalih programov za vsakdanje delo, kot so Microsoftov Office paket in OpenOffice.org.
To je zelo ozek izbor programov. Vsekakor, da obstaja še veliko število dobrih programov. Poleg na domačih spletnih stranicah, boste večino navedenih programov našli na naslovih:
                         Betanews                                      Majorgeeks
 
Nazaj