Nazaj
 

Prispevek bralcev k preučevanju zgodovine slovenskega in južnoslovanskega izseljevanja v Argentino

Ivan Ahlin,
ki se je rodil pred 40-imi leti v San Justo pri Buenos Airesu, živi v Patagoniji, v mestu Comodoro Rivadavia, prov. Chubut. Kmalu bo izdal knjigo o hrvaškem naseljevanju Patagonije.
Kot so bralci zasledili v moji knjigi, so od južnoslovanskih narodov Hrvati prvi, že sredi in posebej konec 19. stoletja, naseljevali Patagonijo. Bili so zelo pomembni raziskovalci te ogromne pokrajine, na čilski in argentinski strani. Med njimi so se občasno našli tudi Slovenci in drugi Južni Slovani, posebej pa so se Slovenci, Črnogorci in drugi naseljevali v Patagoniji po letu 1920. Zgodovina južnoslovanskih narodov v Patagoniji je zelo tesno povezana, saj jih je družila podobna usoda, ustanavljali so skupna društva, med sabo pa so sklepali zakonske zveze, bolj kot z drugimi etničnimi skupinami.
 
Prilagam poziv Ivana Ahlina vsem rojakom iz Patagonije, da sodelujejo pri zbiranju zgodovinskega materiala o priseljevanju južnoslovanskih narodov v Argentino, posebej v Patagonijo.
 
 
John Pouchnik
iz ZDA sprašuje po svojih sorodnikih Pavčnik, ki so se z Dola pri Ljubljani izselili v Argentino na začetku 20. stoletja.